Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Türk Dünyası Değerlerini Uygulama ve Araştırma Merkezi

1918 Yılında Taşkent ve İstanbul'da Çıkarılan İki Gazetenin Türkçecilik Bakımından Karşılaştırılması İsimli Bildirinin Tam Metni Yayımlandı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Uluslararası Eğitim Araştırmacıları Derneği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, işbirliğinde 7. Uluslararası Uygulamalı Dilbilimde Araştırmalar Kongresi ‘nin açılışı 28 Eylül 2023 tarihinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ev sahipliğinde yüz yüze ve çevrimiçi olarak yapılmıştır. 

Kongrede, Türk Dünyası Araştırma Merkezi faaliyetleri kapsamında  Prof. Dr. Yusuf Avcı ve Hasibe Gül Doğan tarafından "1918 Yılında İstanbul Sabah  ve Taşkent’te  Hürriyet  Yayımlanan Günlük Gazetelerdeki Yazı Dillerinin Türkçecilik Bakımından Karşılaştırılması" isimli bildiri sunulmuştur. 

Çalışmada,  1918 yılında Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’da basılmış olan “Sabah Gazetesi” ile yine aynı yıllarda Türkistan’da Türk-İslam kültürünün kadim şehirlerinden Taşkent’te basılmış olan “Hürriyet Gazetesinden” seçilmiş olan ortalama 500 kelimelik iki metin doküman incelemesi yöntem ile incelenerek dil özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. 

Çalışmaya ait bildiri özeti kitapçığı http://2023.ulead.org.tr/ adresinde yayınlanmıştır. Ayrıca özet metnin yer aldığı dosya ekte mevcuttur. 

Ekler

1918 YILINDA İSTANBUL SABAH VE TAŞKENT TE HÜRRİYET YAYIMLANAN GÜNLÜK GAZETELERDEKİ YAZI DİLLERİNİN TÜRKÇECİLİK BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI.pdf