Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Türk Dünyası Değerlerini Uygulama ve Araştırma Merkezi

5-11 Haziran Kuzey Dobruca Projesi

Merkezimiz bilimsel araştırmalar yapmak ve üniversitemizin balkanlardaki gücünü arttırmak amacıyla ROMANYA da çeşitli temaslarda bulundu.

05.06.2017-11.06.2017 tarihleri arasında Dobruca Göçmenleri Projesi Araştırma kapsamında görüşmelere Mangalya’dan başlandı. Kırım-Tatar Dernekleri Mangalya Başkanı Nurettin Tair ile görüşüldü. Nurettin Tair bölgede hala ibadete açık olan Esmehan Sultan Cami’nde hizmet vermekte ve bölgedeki vakıflara hâkim bir statüde bulunmaktadır. Yapılan görüşmede tam destek sözü alındı bunun üzerine Esmehan Sultan Cami’si üzerine yapılan çalışmanın fotoğraflı bir kopyasını aldık. Daha sonra Mecidiye şehrine geçtik ve bizi davet eden Mehmet Niyazi Kültür Derneği Başkanı Erol Murad tarafından karşılandık. Derneğin Genel Sekreteri Gafar Ekrem Bey ile tanıştırıldık. Kendisi bölge tatarlarının lideri, tarihçi ve emekli öğretmendir. Bölgede yaşamış eski liderlerin (İbrahim Temu, Mehmet Niyazi) mezarlarını ve evlerini ziyaret ettik.

Arşiv belgeleriyle ilgili bize yardımcı olacak kişiler ile iletişime geçildi ve bu sayede;

Ömer Metin (Ovidius Üniversitesi)

Prof. Dr. Tahsin Cemil (Babbeş Bolyaj Üniv.)

Görüşüldü. Kendileri bazı arşiv belgelerine sahip olduklarını kendilerinde olmayanlar ve bizim için gerekli olan belgeler için de arşivlere girmemizi sağlayacaklarını hatta bu konuda akademik destek vereceklerini garanti ettiler.

Tahsin Cemil Bey, bu konunun ilk defa ele alınmış olmasının kendisini çok mutlu ettiğini ve umutlandırdığını söyledi. Daha sonra Ovidius Üniversitesi Tarih Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Emanuel Propranu ile yaklaşık üç saat görüştük. Kendisi de Tahsin Bey’i destekler tarzda her türlü arşiv belgesi için ulaşmada(izinler vb.) kolaylık sağlayacağını hatta bizim için ulaşabileceğini söyledi.  Erasmus kapsamında öğrenci ve akademisyen işbirliği- değişimi yapmak istediklerini; kardeş üniversite olabilmek içinse gerekli belgeleri hemen hazırlatıp üniversitemize yollayacağını söyledi. Daha sonra Köstence Başkonsolosu’muz Sayın Uygar Mustafa Sertel Bey ile yaklaşık 2,5 saat süren oldukça ilgili bir görüşme yaptık. Kendisi hem proje hem de üniversitemizle çok yakından ilgilendi. Bölgedeki Türklerin birlikte hareket edebilmeleri adına derneklerin ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Bunu özellikle bizden dolayısıyla üniversitemizden istedi. Bu yolun izlenmesi halinde kendisinin de projeye destek vereceğini belirtti.

Bunun üzerine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Ali Oğuzhan Yüksel Bey ile görüştük, merkezi gezdik. Kendisiyle her türlü organizasyon, kurs, vb. faaliyet alışverişleri konusunda hemfikir olduk.

Mecidiye Belediye Başkanı Sayın Valentin Vrabie ile uzun süren bir görüşme yaptık. Kendisi özellikle bir yıl kadar önce üniversitemizden destek sözü aldığını hatırlattı ve bunun hayata geçmesini istedi. Bu isteğin devamı olarak döndüğümüzde Uluslararası Öğrenci Ofisi’yle görüştük. 

Bölgedeki okulları tanımak adına Kemal Atatürk Ulusal Koleji’ne gittik. Müdür Muhammed Bülbül ile görüştük. Bölgede 7 lise olduğunu ve yaklaşık 500 öğrenci mezun ettiklerini söyledi. Hatta 1 hafta önce Trakya Üniversitesi’nin geldiğini tanıtım yaptığını ve broşür bıraktıklarını söyledi. Müdür Bey de öğrencilerin Çanakkale’yi görerek fikir sahibi olmalarını, üniversitemizi tercih etmelerin de çok etkin olacağını ve daha rahat yönlendirilebileceklerini belli etti. Bununla birlikte proje kapsamında da her türlü desteğe hazır olduklarını beyan etti.

Saygılarımla.

       Nazmi Şengezer

TÜDAM Merkez Müdürü